De mogelijkheden zijn eindeloos!

Heeft u wensen of ideeën? Wilt u een klassieke of juist moderne quilt?
Neem contact met mij op en vraag vrijblijvend informatie.


Een quilt is een doorgestikte deken en wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. 

De geschiedenis van de quilt gaat heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Oorspronkelijk was de quilt bedoeld als deken, om te beschermen tegen koude weersinvloeden. De motieven waren eenvoudig. 

Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen.

In Europa werd het quilten vooral gebruikt voor de functionaliteit van het eindproduct en waren de motieven zeer eenvoudig. Pas later werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijke en werden ze rijker versierd.

Klik en bekijk de ontwerpen

In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika waar de quilt zeer populair werd. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Voor iedere speciale gelegenheid, zoals een bruiloft of een geboorte, werd een quilt gemaakt. Door symbolen in quilts te verwerken, konden vrouwen hun mening geven over allerlei maatschappelijke gebeurtenissen. Net als merklappen kregen quilts hierdoor een historische waarde en extra lading mee.

In 1924 was de eerste quilttentoonstelling in New York. Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden.

In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name van de Amish, deze  vertoonden namelijk veel overeenkomsten met de toenmalige moderne kunst. Het duurde tot begin jaren 70 voordat patchwork en quilten in Europa weer populair werd bij het grote publiek.

Een belangrijke reden daarvoor was de quilttentoonstelling van 1971 in New York. Deze tentoonstelling is later naar Parijs en Amsterdam gekomen. De tentoonstelling zorgde voor veel publiciteit en er ontstond weer belangstelling voor patchwork en quilten.

De tweede grote impuls kwam in 1976 tijdens de viering van het tweehonderdjarige onafhankelijkheidsfeest van de Verenigde Staten. Er werd veel aandacht besteed aan oude ambachten en tradities waardoor patchwork en quilten  weer in de belangstelling kwamen te staan. Veel mensen herinnerden zich nog de betekenis van patchwork en quilten uit hun jeugd. Er ontstonden onmiddelijk weer quiltclubs, verenigingen, quiltwinkels en congressen.

Klik en bekijk de ontwerpen